Heb jij dat ook? Dat je ’s ochtends wakker wordt, de slaap uit je ogen wrijft en denkt: wáárom heb ik dát nou gedroomd? Zo raar, hoe komen mijn hersenen erop?
Dromen moet
In onze dromen is alles mogelijk. De wildste, meest rare dingen komen voorbij. En zelfs als je denkt dat je die nacht niet gedroomd hebt omdat je je niks herinnert, heb je tóch gedroomd. 100% zeker.
Al meer dan 100 jaar proberen wetenschappers uit te vogelen waarom we dromen en wat er dan gebeurt in de hersenen. En ze weten het nog steeds niet helemaal. Zelfs dieren dromen; kijk maar eens naar je hond of kat als ie slaapt. Je ziet het zo. Spieren vertrekken, ogen bewegen achter de oogleden. Dromen moet. Maar waarom?
REM-slaap
Ongeveer een derde van ons leven brengen we slapend door. Daarbij doorlopen we meerdere slaapfases: inslaapfase (waarbij je spieren ontspannen), de fase van diepe slaap en de zogenaamde REM-fase; de fase van Rapid Eye Movement. Dat is de droomfase, dat deel van je slaap waar je ogen vaak snel heen en weer bewegen als je bijvoorbeeld heel erg intens droomt.
Als je in of na zo’n REM-fase ineens heel snel wakker wordt, bijvoorbeeld van een geluid of je wekker, kun je je droom vaak nog goed herinneren. Als je lang uitslaapt of nog heel lang ligt na te dommelen, is alles alweer weggezakt en herinner je je meestal niks meer. Dan roep je: “Ik heb helemaal niet gedroomd vannacht!” Echt wel!
Maar waaróm dan?!
Veel wetenschappers gaan ervan uit dat we tijdens onze dromen dat verwerken, wat we de dag(en) ervoor allemaal beleefd en geleerd hebben. Dat alles krijgt dan zeg maar een plek in je brein. Daarom is het ook heel handig om bijvoorbeeld snel even een flink dutje te doen nadat je Engelse woorden gestampt hebt; in je slaap worden die dan keigoed opgeslagen 😉 Geen gein: vlak voor het slapen gaan nog even die woordenlijst doornemen en je weet je de volgende dag écht veel meer te herinneren.
Relax, dude
Ze zijn het er in ieder geval allemaal over eens dat je overwerkte hersenen zich ontspannen met behulp van al dat dromen. En bij een chronisch gebrek aan slaap – en dus aan dromen – worden mensen daadwerkelijk gek. Iemand continu uit zijn slaap halen of helemaal niet laten slapen wordt zelfs gebruikt als een vorm van martelarij, kun je nagaan!
Kortom: veel slapen en dromen dus; dan ben je altijd superrrrelaxxxxed. Ook op school. Vooral als je daar óók slaapt, gheh.

bron: pixabay.com