
Onze eigen Linda en Luna bij ’t vloggen!
Hier op HoeKinderenDenken hebben we natuurlijk al een hoop vlogs gepubliceerd (of ernaar gelinked), zoals ons eigen test-team Luna&Linda, dansschool LG-DANS en bijvoorbeeld Milan (die we zomaar op YouTube ontdekt hebben – helaas weten we zijn mailadres niet; Milan, mocht je dit lezen, mail ons even?).
Vloggen is dus rete-populair: iedereen doet het of wil het doen. Maar… waar moet je dan op letten? En wat moet je vooral NIET doen? Wij gingen dus maar eens even op onderzoek uit.
Wat zijn nu echte vloggers? Dat zijn mensen die – soms zelfs bijna dagelijks – een filmpje posten op YouTube, waarin ze laten zien wat er zoal gebeurt in hun dagelijks leven. Hoeft dus niks bijzonders te zijn en nergens over te gaan: gewoon een soort openbaar dagboek in videovorm. De Nederlandse vlog-voorbeelden bij uitstek: Enzo Knol en Kwebbelkop (Jordi van den Bussche). Deze echt grote vloggers op YouTube verdienen er ook al bakken geld mee, maar veel filmpjes bevatten dan ook al ‘verstopte’ reclame (er wordt namelijk niks over gezegd dat die reclame erin zit). En da’s best jammer, want dan merk je dat het uiteindelijk toch allemaal weer om geld gaat; het ‘echte’ vloggen gaat ermee verloren 🙁
Daarnaast heb je nog veel andere soorten vloggers: mensen die allerlei producten uitpakken en testen (‘unboxing’ noemen ze dat, zoiets als Luna&Linda dus ook al gedaan hebben), mensen die over eten en koken vloggen (‘foodloggers’), over allerlei games (‘gameloggers’), of over kleding of make-up die ze gekocht hebben (‘shoploggers’). Alles kan.
Toch is vloggen gewoon leuk: je geeft anderen een kijkje in jouw leven. En: je krijgt vaak een hoop aandacht, en dat is altijd tof. Die blik in hun leven geven mensen natuurlijk ook al op andere social media (facebook, snapchat, instagram, noem maar op), maar met een videokanaal is het nét nog een stukje meer. Daarom moet je ook oppassen, wát je allemaal van jezelf laat zien.
Hoe vlog je nu op je best? Wat heb je nodig? Wat moet je wel en juist niet doen? Komt ie!
- Naast een gmail-account (nodig voor het opzetten van een YouTube-kanaal) heb je voor je vlogs in ieder geval ook een smartphone nodig om te filmen. De meeste smartphones zijn al zo goed dat je helemaal geen ander technisch spul nodig hebt. Laat iemand anders filmen of zet de telefoon op een statief zodat je goed en stabiel in beeld bent. Met de selfie-camera werkt het voor geen meter. Oh, en hou je foon horizontaal (heel belangrijk 😉 ).
- Doe/film alleen dat wat ook écht bij jou past: dat wat je leuk vindt, dat wat jou bezig houdt. Als je gedwongen over van alles en nog wat gaat vloggen, komt het al snel heel onecht en gemaakt over. Dat wil niemand zien.
- Aap niemand na. Wees jezelf. Na-apers zijn er al genoeg op YouTube. Spontaniteit is het belangrijkste!
- Klinkt stom, maar vraag je ouders om toestemming. Voor een YouTube-kanaal moet je minstens 16 jaar zijn, en als je dat niet bent, moeten je ouders het kanaal voor je aanmaken. Daarnaast heb je ook hun toestemming nodig om jezelf te filmen, dus dan gelijk maar in goed overleg, toch? 😉
- Maak je filmpjes niet te lang. Na een minuut of drie verliezen veel kijkers al hun interesse en gaan ze doorklikken. 5 Minuten is echt de max. Niet lang zeveren dus; to the point. Action!
- En dan nog DE dingen die je nooit, echt nooit moet doen:
– in je nakie rondspringen. Géén bloot! Niks bloot. Ook je achterwerk niet, zelfs niet als dat jou op dat moment heel erg lollig lijkt. Besef dat de hele wereld meekijkt (of in ieder geval mee kán kijken) en dan is het ineens lang niet meer zo leuk…
– pesten/mobben/anderen belachelijk maken. Niet doen. Gewoon niet. Ook al heb je een gruwelijke pesthekel aan Jantje uit je klas, ga niet lullig over hem doen op YouTube (of waar dan ook). Daar komt alleen maar ellende van.
En verder: leef je uit!! Filmpjes monteren gaat tegenwoordig ook snel: met bijvoorbeeld iMovie (voor een Apple) of MovieMaker (voor Windows). En vergeet de muziek niet.
Houd er overigens ook van tevoren al rekening mee dat de reacties onder je vlogs niet altijd even leuk zijn. Soms kunnen ze zelfs zó beledigend of pesterig zijn dat je er ’s nachts van wakker ligt. Moet je niet willen, dus laat eventueel je ouders/verzorgers toe als beheerder op je kanaal, zodat ze rotreacties kunnen verwijderen voordat jij ze ziet 😉 Of laat ze gewoon links liggen en bedenk: ook mensen die negatief reageren, hebben jouw filmpje gezien! Dus laat je lol niet bederven en film erop los. Vlog je suf! 😀

bron: pixabay
Heb jij al een vlog? Vind je het leuk als we jouw filmpjes een keer op HoeKinderenDenken delen en promoten? Stuur ons jouw kanaal-gegevens toe, dan gaan we kijken!! Mail ons: redactie@hoekinderendenken.nl