
bron: pixabay
Iedereen liegt. Jij ook. En dat is maar goed ook, want je leven zou heel wat onaangenamer en rottiger zijn, als je het niet deed. Stel je voor dat je altijd de keiharde waarheid zegt, dan zat je waarschijnlijk continu onder de blauwe plekken en had je met een hoop mensen stevige ruzie.
“Tof kapsel, hoor!” tegen je vriendin, terwijl je het eigenlijk gruwelijk lelijk vindt. “Ja mmm, lekker mam!” wanneer je moeder na uren in de keuken staan een oneetbaar experiment op tafel heeft gezet.
Even eerlijk
Nu even eerlijk, hè: heb jij wel eens gespiekt op school? Vast wel. Het helpt je uiteindelijk geen steek verder want je weet nog steeds niet wat je zou moeten weten, maar die ene toets heb je toch maar mooi gered. Tegenwoordig willen veel scholieren een smartwatch. Waarom, dat hoef je niet te raden. Je kunt er een hoop digitale spiekbriefjes op kwijt en smartwatches worden nog niet zo vaak afgenomen voor de les of toets. Eén tikje op de ‘noodknop’ en hop, weg is de tekst en staat er weer alleen de klok. Handig als je docent toevallig langs komt wandelen…
Maar eigenlijk is spieken niet echt liegen, het is meer een vorm van bedriegen. Want je zégt geen onwaarheden; je doet enkel iets wat niet mag. En ook dat doen heel veel mensen. Van in je neus boren tot te hard rijden, zolang je niet gepakt wordt, who cares?
200 keer per dag!
Terug naar het ware liegen. Men zegt dat uitgegroeiden tot wel 200 keer per dag liegen. Da’s wel heel veel… Maar denk maar eens na: Wat antwoord jij op de vraag “Hoe gaat ’t met je?” Geef toe, bijna altijd zeg je: “Ach, best oké,” of gewoon “Goed, hoor,” ook al heb je net een één gehaald voor Engels, heb je slaande ruzie met je super-irritante zusje en trapte je zojuist met je nieuwe schoenen in een kledderige hondendrol. Nee joh, gaat hartstikke goed! Echt!
De meest voorkomende leugens? Dat verschilt nogal. Volwassen vrouwen liegen het vaakst over hun gewicht (“Ik weeg net onder de 70 kilo,” terwijl ze eigenlijk de 80 al aantikken), uitgegroeide mannen over hun auto (“Mijn auto trekt van 0 tot 100 op in 9 seconden!” terwijl het ding niet vooruit te branden is). En de meest gehoorde leugen onder de jongeren? “Dat deed ik niet!” of “Dat was ik niet!” Ja. Echt.
Sociale media
Ook op sociale media wordt er wat afgelogen. Op Facebook, Snapchat, Instagram en co. weten de meeste mensen zich heel goed in een (te) positief daglicht te zetten. Selfies worden genomen (van bovenaf!!) en bewerkt (iets dunner gezicht, filtertje eroverheen, pukkel op de neus weggewerkt). Alleen de leukste en meest interessante gebeurtenissen worden gepost, iedereen heeft geweldig werk en is populair, en bijna iedereen doet zich beter voor dan ie werkelijk is. Social media zijn net een soort podium waarop je op je paasbest in ’t rond paradeert, in de hoop dat je gezien wordt.

bron: pixabay
Negatief liegen
Maar het tegendeel is het soms ook geval: er zijn mensen die elke keer nieuwe ellende verzinnen om zoveel mogelijk medelijden en ophef te genereren. Een gefakete nare ziekte (ja, dat gebeurt), een rottige gebeurtenis die niet echt heeft plaatsgevonden, of een foto van een dokterswachtkamer met een tekst erbij als “Net gevallen… 🙁 afwachten of er niks gebroken is… duurt lang… #pijn!” terwijl er eigenlijk alleen maar een wrat aangestipt moet worden.
58 ‘Sterkte!’-reacties eronder en de dag van die persoon is alweer goed. Wat een klein beetje extra aandacht al niet kan doen.
Aan de leugendetector
Als we liegen, gebeurt er van alles in ons lichaam. Onze hartslag gaat omhoog, de bloeddruk en de ademhalingsfrequentie ook. Adrenaline! Zelfs de huid doet mee door statische elektriciteit beter te geleiden. Al die dingen kan een leugendetector (polygraaf) meten. Op een tomografie (hersenscan) zie je een leugen nog beter: de hersenen veranderen dan van kleur, want liegen is hard werken voor je brein.
Maar goed dat mensen geen Pinokkio’s zijn, want dan staken we elkaar met onze neuzen de ogen uit 😉