Heel irritant. Denk je in een lekker knapperig koekje te bijten, is het ding zo zacht en taai als wat. En zoek je een boterham of een broodje voor je geeuwhonger na schooltijd, is die juist weer zo hard en taai als wat. Maar waaróm worden koekjes zo snel zacht en brood zo hard?

bron: pixabay
Dat komt door het vocht dat erin zit, of juist níét meer in zit. Koekjes bevatten maar heel weinig water: dat is er tijdens het bakken uitgegaan en daarom zijn ze ook zo lekker bros als ze vers zijn. Ze bevatten echter veel meel en suiker: allebei stoffen die water aantrekken, zelfs uit de lucht. Als je de koekjestrommel dus even open laat staan, zuigen de koekjes water op en worden zacht. Niks knapperig meer 🙁
Een boterham bestaat juist voor bijna 40% uit water. Dat verdampt langzaam in de lucht en daarom wordt het brood taai en uiteindelijk hard als je het open en bloot laat liggen. Sommige broodsoorten (stokbrood bijvoorbeeld) worden zelfs zó hard dat je je tanden erop uit kan bijten.
Overigens bestaat er een kleine truc om brood weer zacht en lekker te maken. Besprenkel het met water en leg het heel even (minuutje of 5 á 10) in de heteluchtoven. Daardoor wordt het water weer in het brood ‘gebakken’ en dan heb je dus weer een heerlijke boterham. Bij broodjes lukt dit nog veel beter: die kun je prima even flink onder de kraan door halen (mag best een beetje nat zijn aan de boven- en onderkant) en dan opbakken. Dan zijn ze vaak weer prima te eten!

bron: pixabay
Heb jij zelf een Wie-Wat-Waar-Waarom-vraag? Laat ’t ons weten: wij gaan op zoek naar het antwoord!
Mail ons: redactie@hoekinderendenken.nl