Toffe recepten? Laat dat maar aan onze Gabriël (red.) over! Zo had hij al zijn ‘Waanzinnige Wafels’ (ook lekker voor de kerst), en nu komt hij op de proppen met kerstboombroodjes. Lekker man!

Bron: eigen foto GVE
Wil je lekker uitpakken met kerst? Je ouders verrassen met heerlijke broodjes, én een hongerig makende geur uit de oven?
Maak kerstbroodjes!
Eigenlijk zijn het gewoon harde bolletjes, maar met een beetje creativiteit worden het broodjes in de vorm van een kerstboom. Let wel: je hebt er wel wat tijd voor nodig! Het zijn dus geen last-minute-broodjes 🙂
Dit heb je nodig:
- 500 gram patentbloem
- 10 gram zout
- 10 gram instant gist (zakje)
- 20 gram zachte boter
- 320 ml koud water
- Klein schepje suiker
En zo maak je ze:
Meet 320 ml koud water af, en doe er een beetje (ongeveer een glas vol) van in een schaaltje.
Doe daar de gist in, samen met een klein schepje suiker. Laat dit staan totdat je het bij de rest moet doen. Je zal merken dat er een bruinige smurrie ontstaat. Schrik niet! Dat is goed!
Doe de zachte boter in een grote kom. Samen met het zout en de bloem. Kneed dit met een machine of met de hand. Het wordt een korrelig gebeuren.
Voeg het water zonder gist toe en blijf flink kneden. Na 5 minuten kneden doe je het water met gist bij de rest van het deeg.
Uiteindelijk krijg je een kleverig deeg, dat heel elastisch is. Het voelt als plakkerige elastiek.
Doe een beetje olie in een grote kom.
Maak een bal van je deeg en draai deze bal een paar keer om in de ingevette kom. Zo zit er overal rondom het deeg wat olie. Dek de kom af met een natte schone theedoek en zet de kom op de vensterbank, boven de loeiend hete verwarming.
Laat zeker een uur staan. Het deeg verdubbelt zichzelf. Rijzen, heet dat.
Nu is het aan jou.
Heb je tijd en geduld? Kneed dan het luchtig geworden deeg nog een minuut en zet het afgedekt weer een uur op de vensterbank. Dit kan je een paar keer herhalen. Je broodjes worden dan héél erg luchtig en wat mij betreft een stuk lekkerder.
Heb je geen geduld meer? Maak dan een rol van je deeg, en maak 12 gelijke bolletjes.
Vorm deze bolletje tot een soort van kegel, met een punt bovenaan.
Leg ze op een bakpapier en laat ze weer een uurtje (ja, je hebt tijd nodig…) staan op een warme plek. Ze worden twee keer zo groot, dus zorg dat je voldoende ruimte tussen de kegels laat!
Verwarm de oven tot 200 graden en zet onderin de oven een braadslee (of een flinke ovenschaal) met water.
Knip ondertussen met een schaar de kegels in. Zo maak je kerstboompjes.
Als de oven heet is zet je de bakplaat met de boompjes in het midden van de oven.
15 tot 20 minuten later heb je heerlijke kerstboompjes. En gelukkige ouders.
Je kunt de broodjes natuurlijk ook vormen tot kerstballen. Houd ze gewoon rond, maar maak bovenaan een klein vierkantje, zoals kerstballen dat ook hebben.
Versieren? Kan!
De broodjes kun je versieren met icing:
Doe flink veel poedersuiker in een kom, met een eetlepel water. Roeren tot het glad en dik is, en strijk het spul op de afgekoelde kerstbomen.
Dan heb je bomen ramvol sneeuw. En rotte tanden, als je er teveel van eet.
Als je de kerstbomen maakt, kun je er ballen indoen, met krenten of rozijnen bijvoorbeeld.
Voor je de broodjes in de oven stopt plak je met een klein druppeltje water de krenten op het brood.
Heb je het recept gemaakt? Stuur ons een foto van het resultaat! Vinden we tof!
Hallo meneer Gabriel ik heb uw broodjes gemaakt maar ze zijn niet echt als kerstboom geworden. Meer blobs met puntjes maar ze waren wwel lekker. Volgende keer maak ik ze maar als kerstbal. Ik heb wel fotos maar waar moet ik die dan naartoesturen?
Beste Nanne,
Leuk! Als ze maar lekker zijn, dan zijn ze geslaagd.!
Je kan de foto’s naar redactie@hoekinderendenken.nl mailen.
Ben benieuwd!
De broodjes van Nanne (foto’s toegestuurd):


en:
Dankjewel Nanne, voor het toesturen van je foto’s!! Hartstikke leuk dat je ze gemaakt hebt! En wat Gabriël al zei: als ze maar lekker waren 😀