Twee dappere dames, Rowena en Suzan, willen een vuist maken tegen pesten en vooral tegen het zogenaamde cyberpesten. Dat doen zij onder andere door hun onlangs opgerichte facebook-pagina.

“Buitengesloten” (bron: pixabay.com)
Eerst een woordje van de meiden, direct aan jullie:
Hoi!!
Wij zijn Rowena & Suzan en wij beheren sinds kort samen een pagina op Facebook: “pesten, het is gestoord, stom & laf“. Met deze pagina willen wij ons inzetten voor mensen, vooral kinderen, die gepest worden. We willen deze mensen hun verhaal laten doen en steun bieden. Daarnaast geven we zelf natuurlijk óók informatie over pesten. Aangezien wij zelf ook in het verleden gepest zijn, spreken we uit ervaring.
Waarom deze pagina? Wel, wij zitten allebei in een groeps-app van een band waar we groot fan van zijn. Op een dag lazen we daar berichten van een meisje dat echt supergemeen deed tegen iemand anders in de groep. Uiteraard zijn wij daar tegenin gegaan, maar echt veel hielp het niet. Dat was het moment waarop we het idee kregen om een soort van anti-pestgroep op te richten.
Onlangs kwam er wéér een heel verdrietig geval in het nieuws: Tharukshan Selvam. Hij werd erg gepest, ook op social media zoals Instagram. Uiteindelijk wist hij niet meer hoe nog verder te gaan en pleegde zelfmoord. Toen waren we het zó zat dat we ons plan voor deze FB-groep meteen doorgezet hebben. Wat willen wij met deze groep? Veel!
– Info over pesten & digitaal pesten
– Interviews geven
– Video’s maken.
– Tips verzamelen en geven voor ouders, leraren, & kinderen
– Praten over discriminatie en mobbing
Wij zetten ons vooral in tegen het cyberpesten, het digitale pesten. Dat is net zo vreselijk als het ‘gewone’ pesten, maar het handige voor de pestkop is, dat hij/zij dit nu lekker anoniem kan doen. Niemand die dan met de vinger naar de dader(s) kan wijzen. Eigenlijk nóg erger dus!
Ons doel is het om het pesten uiteindelijk te verminderen doordat mensen hun verhaal kunnen doen en zo kunnen laten zien, wat pesten met je doet en hoe ingrijpend het kan zijn. En we willen natuurlijk ook vooral die mensen die zelfs overwegen zelfmoord te plegen omdat ze gemobt of gepest worden, steun geven zodat ze weer een uitweg zien. Zij, en jullie, zijn niet alleen!
Een nobel streven! Maar… wat ís dat ‘cyberpesten’ dan precies?
Cyberpesten gebeurt op vele verschillende manieren. Het gaat bij cyberpesten vooral om kwetsende of bedreigende teksten, bijvoorbeeld via een chat-app als WhatsApp of via Facebook. Ook kunnen beledigende foto’s, video’s of persoonlijke gegevens van het slachtoffer op internet worden misbruikt.
Soms worden foto’s en gegevens van iemand gejat om zo weer in diens naam anderen te kunnen pesten of af te persen. Of de foto’s van diegene worden op sociale netwerksites – zoals Facebook, Instagram of Twitter – geplaatst, met het doel deze persoon belachelijk te maken. Als een dader (soms zelfs meerdere daders) doelbewust een slachtoffer lastig blijft vallen, is er sprake van cyberstalking.
Zoals gezegd: we willen jou de gelegenheid geven om jouw verhaal te doen. Dat mag natuurlijk ook anoniem! Vermeld alleen wel even je leeftijd. Je kunt jouw verhaal aan HoeKinderenDenken sturen en wij zorgen ervoor dat het via HoeKinderenDenken én de Facebook-pagina’s (van HKD en van Rowena en Suzan) in de publiciteit komt. Want dát is wat helpt: erover vertellen, mensen laten weten dat ze niet de enige zijn en niet alleen staan, maar vooral: laten zien wat er hier wérkelijk gebeurt en wat (cyber)pesten met je doet. Hopelijk gaan pesters zo tóch ooit eens nadenken over hun gedrag, hun lafheid en stommiteit.

“Je hoort erbij!” (bron: pixabay.com)
Wil jij jouw verhaal vertellen? Mail naar: redactie@hoekinderendenken.com